Bomen kappen

Vakkunding onderhoud of verwijdering

Bomen maken een belangrijk onderdeel uit van het Nederlandse landschap en onze leefwereld. Behalve de zuurstof die ze ons verzorgen, zijn bomen ook een voedselbron voor verschillende diersoorten in ons land. Onder de juiste omstandigheden kunnen bomen honderden tot duizenden jaren oud worden. Helaas komt het weleens voor dat bomen ziek worden en afsterven of op een ongelukkige plaats staan en om deze reden weggehaald moeten worden. Wanneer dit het geval is, kun je De Wilde Boomverzorging inschakelen om bomen te rooien, vellen of kappen.

Het kappen of rooien van bomen is geen ongevaarlijke taak en het is dus belangrijk dat je dit uit laat voeren door een professional die hier ervaring mee heeft. Ben je echter nieuwsgierig naar mijn werk en wil je hier graag een bijdrage in leveren? Dat is bij De Wilde Boomverzorging geen probleem. Ik betrek graag mijn klanten bij mijn werkzaamheden. Hierbij kan ik je vertellen waarom we ervoor kiezen een bepaalde werkzaamheid uit te voeren en is het mogelijk een handje mee te helpen bij de niet gevaarlijke werkzaamheden. Behalve het feit dat je hiermee op de hoogte bent van het werk dat ik verricht, kan dit uiteraard ook kostenbesparend voor je zijn.

Mede daardoor worden wij professioneel, regelmatig ingehuurd door hoveniersbedrijven in de regio die geen boomverzorgingsploeg hebben, om de specialistische werkzaamheden te verrichten.

Wanneer moet je bomen kappen?

Zoals hierboven al kort gezegd is zijn er verschillende redenen om ervoor te kiezen dat een boom gekapt moet worden. Eén belangrijke reden is wanneer de boom zo ziek is dat deze niet meer gered kan worden met de juiste boomverzorging en afsterft. Een zieke boom kan een gevaar vormen doordat er bijvoorbeeld takken plotseling afbreken of dat de boom opeens omvalt. Ook kan het kappen van een zwaar zieke boom voorkomen dat andere bomen besmet raken met dezelfde ziekte of plaag. Een andere reden om een boom of meerdere bomen te kappen is omdat deze in de weg staat of staan. Een ongelukkig geplaatste boom kan bijvoorbeeld andere bomen en planten in hun groei hinderen en om deze reden weg gehaald worden. Ook kan het zo zijn dat een boom of meerdere bomen weg moeten omdat er andere plannen zijn voor de locatie waar ze staan. Wanneer u beschikt over een vergunning waarmee dit mogelijk is, kan het rooien, vellen of kappen van deze bomen beginnen.

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je er niet zeker van bent wat er moet gebeuren met je boom of bomen. Wanneer dit het geval is, kun je ook contact met mij opnemen en dan voer ik een visuele inspectie uit om vast te stellen wat er aan de hand is en wat het beste plan van aanpak is. Hierna kunnen we dan samen bespreken wat er gaat gebeuren en hoe dit in zijn werk zal gaan.

Bomen kappen, hoe doe je dat?

Wanneer dit mogelijk is zal een boom gekapt worden vanaf de stronk, zoals je hierboven op de foto kunt zien. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een techniek waarbij de boom ingezaagd wordt met behulp van een kettingzaag. Met het gebruik van de juiste techniek kan een professional bepalen welke kant de boom op gaat hellen en waar deze uiteindelijk zal vallen. Hierbij wordt van tevoren vastgesteld dat er niemand of niets in de omgeving aanwezig is om ongelukken of schade te voorkomen. Het kappen van een boom kan namelijk enorm veel schade aanrichten of zelfs leiden tot dodelijk ongelukken, dit is één belangrijke reden om het werk over te laten aan een professional.

Vaak is er echter te weinig ruimte rondom de boom om deze gewoon te vellen. Dit kan het geval zijn wanneer de boom te dicht bij andere bomen staat of wanneer er gebouwen of huizen in de buurt zijn die schade aangebracht kunnen worden wanneer de boom zou omvallen. Wanneer dit het geval is, zal het kappen in meerdere stappen gebeuren. Dit gebeurt door middel van het beklimmen van de boom en uitvangen van het hout. Dit houdt in dat je in de boom klimt en met behulp van de juiste materialen de boom in delen neerhaalt.

Bomen laten kappen door De Wilde Boomverzorging

Zoals je kunt lezen is het kappen van bomen geen makkelijke klus en is het belangrijk dat dit zorgvuldig wordt aangepakt. De Wilde Boomverzorging beschikt met zijn 20 jaar ervaring in klimmen en de verzorging van bomen over de juiste klimtechnieken en kennis om deze klus te klaren. Wil je meer weten over het kappen of rooien van bomen? Neem dan contact op met Warner Jan om hier meer over te vragen of om een afspraak te maken.