Over ons

De Wilde Boomverzorging

Mijn naam is Warner Jan de Wilde,

ik ben geboren op de rand van de Achterhoek in het dorpje Warnsveld. Door mijn woonomgeving en natuurlijke interesse ben ik al heel jong geïnteresseerd geraakt in de natuur en het buitenleven. Met name vogels trokken mijn aandacht. Door hun fascinerende gedrag wilde ik altijd weer meer leren en weten dan in de boekjes stond. Ik begon bomen te beklimmen in alle vormen en maten om in hun nesten te kunnen kijken. Na verloop van tijd stond ik bekend om mijn klimtalent en vroegen mensen mij om hier en daar een boom te snoeien of te toppen. Eigenlijk ging het me daar toen nog niet om, maar er was een verbond tussen mij en bomen ontstaan. Het is echt waar dat mijn moeder mij kwijt was toen ik drie jaar oud was! Ik zat bij mijn grootouders 12 meter hoog in een berk naast de schuur. Alom paniek maar geen nood, ik kwam als een aapje naar beneden.

IMG_2709 (1)Ik herinner me nog dat ik met mijn buurvriend, die één jaar ouder was dan ik, in een antieke taxus een boomhut bouwden. We woonden nagenoeg in die boom. Met een katrol, een touw en een emmer met stenen lieten we ons uit de hut vallen en kwamen we gecontroleerd naar beneden. Naast deze taxus stond een grote paardenkastanje. Hierin maakten we op acht meter hoogte ook een hut waarin we in de zomer enkele nachten sliepen. Ik was toen zeven jaar oud.

Mijn grootvader was als rentmeester helemaal thuis in de bosbouw en van hem heb ik veel over bomen geleerd. Samen planten we duizenden boompjes. De boompjes werden door ons gekoesterd en begeleid tot mooie grote bomen. We beschermden ze tegen reeënvraat, schuren en tegen overgroeiende bramen.Nu 45 jaar later zijn de eerste bomen al geoogst in het kader van de duurzaamheid van het door ons ontstane bos. Een heel bijzonder gevoel.

Aan het riviertje de Berkel in onze achtertuin stond een grote volle beuk. Boven in de BB (Berkel Beuk) hadden we samen een natuurlijke zitbank op de takken gevonden. Op dat heimelijke bankje heb ik in mijn jeugd heel wat gezeten. Alleen of met mijn vriendje mijmerde ik daar uren en samen bespraken we de natuur en onze toekomstplannen. We zouden samen op een onbewoond eiland gaan wonen en gelukkig zijn in de rust van de natuur.

Toen ik 12 was haalde ik op verzoek van mijn vader een dode top uit een 32 meter hoge mammoetboom op een landgoed in de buurt, eigendom van vrienden van mijn ouders. Anderen haakten al af na de boom te hebben gezien. Toen ik weer beneden op de grond stond kreeg ik als beloning een tosti van hout met een briefje van 100,- gulden ertussen. Daar was zowaar mijn eerst betaalde boomverzorging opdracht geboren. Ik had nog nooit een briefje van 100.- gulden gezien. Wat een blijdschap en dat omdat ik iets leuks mocht doen.

Door de gang van het leven ben ik via opleidingen in 1996 professioneel begonnen in de boomverzorging. Mijn werk bestaat naast boomverzorging zeker ook uit het delen van alle natuurlijke elementen in en om de boom en in de tuin van mijn cliënten. Ik heb me daar onbewust in getraind en heb gemerkt dat veel mensen helemaal niet weten wat er op hun erf, tuin of bos gebeurd.

Op deze manier deel ik mijn kennis graag en kan ik steeds weer genieten van mens en natuur en tevens mijn werkzaamheden met plezier verrichten. Deze bestaan uit;

Boomverzorging

 • Snoeien van alle soorten bomen en struiken (verjongingssnoei, correctiesnoei en begeleidingssnoei)
 • begeleidingssnoei van jonge bomen totdat er een stevig gestel is gevormd
 • alle soorten snoei van vruchtbomen
 • klimtechnieken voor de boomverzorging in het algemeen tot op alle hoogten en uitersten van bomen
 • verwijderen moeilijk staande, niet om te zagen bomen, door klimtechniek en uitvangen van het hout( in stukjes uitklimmen en verwijderen)
 • draineren inwateringsplekken bij bomen ter voorkoming van houtrot ed.
 • determinatie van alle- en parasitaire (schadelijke) paddenstoelen welke voorkomen op of rond de boom
 • verankeren of innemen van gevaarlijke gesteltakken ter voorkoming van uitscheuren van de boomkroon
 • rooien, vellen en kappen van bomen in het algemeen
 • leveren/aanplanten bomen
 • visuele inspectie van bomen
 • ziekten en plagen onderkennen

Bosverzorging algemeen

 • dunnen van houtopstanden
 • oogsten van hout
 • begeleiding bos naar hogere natuurwaarden (geïntegreerd bosbeheer)

Landgoed verzorging

 • oprijlanen en allee’s snoeien en veilig houden
 • baggeren vijvers
 • alle grondverzetwerkzaamheden

Graag betrek ik mijn cliënten bij de werkzaamheden. Behalve dat men dan weet waarom iets gebeurt is het ook mogelijk mee te participeren om niet gevaarlijke werkzaamheden zelf of door een derde (tuinhulp, familie en dergelijke) te verrichten. Behalve dat het een goed beeld geeft van de opdracht zelf zal het vanzelfsprekend kostenbesparend zijn.