Bomen snoeien

Snoeien van bomen voor een langer leven

Bomen snoeien, een lastige klus. Bij het snoeien van bomen is het van belang dat het op de juiste manier en op het juiste moment gebeurt. Op een verkeerde manier een boom snoeien kan veel schade aanrichten. Bomen snoeien is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Er komt veel kijken bij het snoeien van een boom. Iedere boom is verschillend en daarom vraagt het snoeien van bomen een specialistische kennis.

Het snoeien van bomen is vakwerk. De Wilde Boomverzorging is gespecialiseerd in bomen snoeien, bijna 20 jaar een professional op het gebied van boomverzorging.

Waarom moet een boom gesnoeid worden?

Bomen worden om verschillende redenen gesnoeid. De boom wordt te groot, takken hangen in de weg of om een boom gezond te houden. Het snoeien van bomen kan je in feite in twee onderdelen opsplitsen. Je snoeit een boom om hem gezond en evenwichtig te houden of een boom wordt gesnoeid voor het noodzakelijk onderhoud.

Een boom gezond houden is met name belangrijk tijdens zijn jeugd. Door een boom te snoeien tijdens zijn jonge jaren ontstaat er een gezonde kroon, dat is van belang in het latere leven. Op die manier ontstaan er zo min mogelijk problemen tijdens de volwassen fase van de boom. Bij een gezonde en evenwichtige kroon zijn de takken gelijkmatig verdeeld. Ze vormen de stevige basis van een volwassen boom, zodat ze een storm doorstaan en voldoende gewicht kunnen dragen. Tijdens de volwassen fase is er, dankzij goed onderhoud, een gezonde kroon ontstaan. Toch blijft het van belang dat de boom onderhouden wordt. In de volwassen fase is het met name van belang dat dode en zieke takken worden weggehaald.

Door middel van goed onderhoud en regelmatig snoeien kan een boom gemakkelijk heel oud worden.

Wanneer snoei je een boom?

Zodra alle blaadjes van de boom zijn gevallen is het de ideale tijd om een boom te snoeien, vanaf december tot en met maart. Op dat moment is ook de sapstroom van de boom tot stilstand gekomen. Pas wel op voor vorst, dat kan invriezen van snoeiwonden veroorzaken. Doordat de blaadjes van de boom zijn gevallen zijn de takken kaal en kan er tijdens het snoeien veel beter worden gekeken naar welke takken gesnoeid moeten worden, dit geldt niet voor alle bomen. Er zijn een aantal bomen die je beter in de lente- of zomermaanden kunt snoeien. Zo zijn de zogenaamde ABC-bomen het best te snoeien in de zomer. Onder ABC-bomen verstaan we de Acer, Betula en Carpinus, oftewel de Esdoorn, Berk en Haagbeuk.

Bomen snoeien hoe doe je dat?

Er zijn verschillende punten waaraan je moet denken bij het snoeien van een boom.  Zorg dat je snoeigereedschap scherp genoeg is. Daarmee creëer je een gladde afsnijding en voorkom je extra ingangen voor infecties. Houdt rekening met de natuurlijke groeiwijze van de boom. Bomen hebben een natuurlijke vorm, zorg dat je deze niet verpest door te veel weg te snoeien. Takken die over elkaar heen groeien of langs elkaar schuren kunnen het best weggehaald worden om te voorkomen dat ze schade aanrichten. De Wilde Boomverzorging is erg precies in zijn werk en weet precies wat er moet gebeuren om een boom goed te snoeien.

Zoals je leest vraagt het snoeien van een boom veel kennis en precisie. De Wilde Boomverzorging is een specialist in het snoeien van bomen. Neem contact op met Warner Jan om meer te weten te komen over het snoeien van bomen of om een afspraak te maken.