Herfst

Posted by in Geen categorie

De herfst is reeds begonnen, de meeste boomvruchten zijn rijp en vallen op de grond. Eikels dit jaar in grote getale. Beukennootjes en walnoten vorig jaar. Ook de tamme kastanjes hebben het goed gedaan dit jaar. Appels redelijk en peren soms goed, vaak slecht evenals hazelnoten.

Van weersvoorspellers horen we dat we een strenge winter krijgen omdat er zoveel mast (eikels en beukenoten) aan de bomen zit.  Dit zou een grote voedsel voorraad betekenen voor de wilde dieren (wilde zwijnen, edelherten, reeen , eekhoorns, muizen , eenden en (vlaamse) gaaien eten alleen eikels. De rest niet maar die slapen in de winter, trekken weg of eten andere dieren. Appels, peren en walnoten komen eigenlijk niet/nauwelijks  in onze wilde natuur voor.)

Een grote voedselvoorraad voor de wilde dieren schreef ik toch!! Wat een onzin! Er zijn alleen veel eikels dit jaar dus die vlieger gaat niet op! Hoe zit het dan eigenlijk wel?

Allereerst hebben bomen een beschermingsmechanisme. Na een jaar van grote vruchtdracht beschermt de boom zichzelf door het jaar erop minder of geen vrucht te dragen. Op deze manier  kan de boom herstellen van de inspanningen die de boom het jaar ervoor heeft gegeven. Dit is goed te zien in de dikte van de jaarringen!  Immers het laten groeien van vruchten kost energie en die energie gaat naar de vruchten en ook naar de dikte groei (jaarring) die in dergelijke vruchtarme jaren dikker is. Dikte groei is ook afhankelijk van zonuren, vocht etc.

Ten tweede bepalen de weersomstandigheden in grote mate hoe de vruchtdracht gaat worden. Bij late vorst in het voorjaar in de bloeiperiode zal er geen of weinig vrucht gevormd kunnen worden. Bij te veel regen tijdens de bloei zullen windbestuivers minder kans hebben op bestuiving. Bij droogte (voorjaar, zomer) zullen bomen hun vruchten niet kunnen vullen en daarom aborteren.

Dus juist externe invloeden bepalen of een boom vrucht kan dragen. Een gezonde boom die de rust heeft om vrucht te dragen zal door slechte weersomstandigheden dus vruchtloos het jaar doormaken!

Oudere, ongezonde , kwijnende of zieke bomen zullen daarentegen zichzelf opgeven om maar zoveel mogelijk vrucht te dragen. Dergelijke bomen willen nog graag zaad verspreiden. Dit mechanisme wordt hier en daar nog wel gebruikt om bomen beter te laten dragen. In Frankrijk worden vruchtbomen wel in gezaagd of beschadigd om bloei en dracht te stimuleren. Eigenlijk uit den boze om zo met levende wezens om te gaan.

Ongetwijfeld zijn er lezers die menen dat hun boom altijd vrucht draagt. Dat klopt dat zijn mensenbomen! Mooi gestekt, veredeld en gekloond. Ieder jaar vrucht, niet veel en niet weinig maar precies ertussen in. Van die ”lekkere grote noten”.  Veel bast, weinig noot, alleen te openen met een mega notenkraker, hamer maar het best nog tussen de kamerdeur. Geef mij maar de ouderwetse kleine boerenerf noot. Kraken in de hand en een smaak om U tegen te zeggen.

Met vriendelijke groet,

Warner Jan de Wilde

De Wilde boomverzorging